Gildemaaltijd, in Vriendschap bijeen

Op vrijdagavond 20 januari rond 18.30 trokken 78 leden van het UKG in de vrieskou op naar het Polman’s Huis, op de kruising van de Jansdam en de Keistraat. Zij werden daar verwelkomd door de secretaris van het UKG, Arie Noordermeer, en Ierse folkmuziek vertolkt door Wim Nagtegaal (fluit) en Vincent Onnekink (uilleann pipe). De 17de Gildemaaltijd was begonnen.

Het Polman’s Huis is sinds 1985 bekend als grand café en restaurant. Het is destijds genoemd naar de betovergrootvader van horecaondernemer en eigenaar Kees Eijrond. In 2001 werd het Huis Rijksmonument, want het oorspronkelijke gebouw dateert uit 1865. Het neoclassicistische pand begon toen als herensociëteit De Vriendschap, werd daarna verenigingsgebouw en vervolgens een evangelische kerk. Begin van dit jaar is het gesloten, er wacht een omvangrijke renovatie met als doel een heropening in 2018 als “experience hotel” met bar en grand restaurant.

Het monumentale gebouw staat momenteel dus leeg, behalve dat er op zondag diensten plaats vinden van de religieuze beweging: We are one. Omdat het om een historische plek gaat, er voldoende ruimte is met een min of meer intacte keuken met inventaris, een prachtige locatie  voor de jaarlijkse Gildemaaltijd.

Na de ontvangst in het voormalige café, ingang Keistraat, begaf het gezelschap zich naar de tot feestelijke eetzaal omgetoverde tweede verdieping. Ceremoniemeester Kees van den Ham van de werkgroep Gildemaaltijden leidde het evenement dat het motto “Vriendschap” had meegekregen, in goede banen. Tussen de gangen door vertelde hij over de geschiedenis van het Polman’s Huis. U kunt dat hier nalezen. De kaart vermeldde een amuse, drie gangen en tot besluit koffie & thee met Domtorencake of kruidkoek. Het geheel uitgedacht, bereid en gepresenteerd door de leden van de werkgroep. Kees van den Ham, telg uit een oud bakkersgeslacht, bakte de Domtorens.

Het UKG-koor Brons liet ook deze avond weer van zich horen met twee liederen uit het nieuwe repertoire: Het liedeke van de beiaardier en Les trois cloches. Om in samenzang met de zaal te eindigen met het inmiddels beroemde Ding dong bell.

Voorzitter Theo Poort luidde enkele luiders uit, die om uiteenlopende redenen een punt achter hun carrière hebben gezet: Robert Vink, Stef Knuvelder, Martijn Noordermeer en Ans Pals. Corry Bok werd naar voren geroepen en ontving wegens haar vele verdiensten voor het gilde de zilveren speld van verdienste. Corry was er ontroerd en beduusd van, “Ik ben er heel blij mee”. Ze kreeg van de zaal een daverend applaus. Ook de werkgroep die ook deze keer weer heel veel werk heeft verzet bij de voorbereiding en realisatie van deze avond werd uiteraard door de voorzitter in het zonnetje gezet. Als dank ontvingen zij een Utrechts Kookboek.

Tegen middernacht verlieten de laatste gasten het pand om in de Utrechtse nacht te verdwijnen.

(foto's W vd Hulst)

 
   
Utrechts Klokkenluiders Gilde contact | email | 06 1292 9894