Paasmorgen in en bij de Domtoren

Traditiegetrouw was het druk op het Domplein op dit vroege uur, deze eerste paasdag. Niet alleen was er een paasjubel te beluisteren, maar ook verzamelden zich tientallen klokkenluiders bij de Domtoren om het paasfeest om 6.40 uur feestelijk in te luiden.

Even voor half zeven beklom het grote gezelschap de trappen naar de luidzolder. En niet lang daarna kon de stad, en de omgeving van het Domplein in het bijzonder, genieten van het machtige geluid van de klokken. De zangers op het plein staakten hun gezang, en stonden letterlijk eerste rang.

Tegen zeven uur arriveerde iedereen in de Van Heukelomzaal. Daar stonden de tafels gedekt voor een uitgebreid paasontbijt. Voor veel luiders was het namelijk nog niet afgelopen. Niet  iedereen kon naar huis. Vanaf 9.45 uur volgden nog drie luidingen in de Domtoren, en ook op andere locaties moest nog geluid worden. En hoe kon je deze tussentijd beter benutten dan met elkaar ontbijten en bij te praten?

Gedurende het wachten voor de volgende luidingen wisselde het gezelschap van samenstelling. Luiders gingen naar huis, nieuwe luiders kwamen, en luiders van de andere torens mengden zich in het gezelschap.

Het was gezellig druk, en de sfeer was ontspannen. Een mooie traditie: de eerste paasdag niet alleen starten met een feestelijke luiding, maar ook met een even feestelijk ontbijt.

 

 

 

 

(tekst: C. Bok, foto: J.Nieuwint)

 
   
Utrechts Klokkenluiders Gilde contact | email | 06 1292 9894