Geslaagde Nationale Klokkenluidersdag

Op zaterdag 18 mei werd de twaalfde editie van de Nationale Klokkenluidersdag gehouden, ditmaal in Breda. 

Er waren 21 klokkenluidersgilden aanwezig, bij elkaar ongeveer 100 personen. Het UKG was vertegenwoordigd door zes luidersChardy van Riel, Jesse Oosterman, Martijn Pranger, Thomas Peerenboom, Alma van Bommel en Adri Onnekink. 

De dag begon om half tien met een ontvangst in de trouwzaal van het stadhuis met een welkomstwoord door de voorzitter van het Klokkenluiders Gilde Breda: Theo Kloet. Stadsbeiaardier Paul Maassen verzorgde vervolgens een voordracht met een overzicht van de klokkengeschiedenis van de Grote- of Onze Lieve VouwenkerkDaarna volgde de officiële opening van de dag door de burgemeester van Breda: Paul Depla. 

Na het openingswoord werden alle klokken in Breda geluid en begon het programma van de dag. De aanwezigen werden in vier groepen verdeeld voor de volgende activiteiten: 1. Bezichtigen van de Grote- of Onze Lieve Vrouwekerk, 2. Beklimmen van de toren en het luiden van de Nassauklok, 3. Boottocht over de Bredase singels, 4. Stadswandeling met een bezoek aan het beroemde Bredase Begijnhof 

Tussendoor werd in de Grote  kerk een uitstekende lunch geserveerd. 

De dag werd afgesloten met een borrel in de Lanternau van de Grote KerkDaar hadden de deelnemers uitgebreid gelegenheid om met elkaar in gesprek te gaan, gegevens uit te wisselen en nieuwe contacten te maken. 

Wij kijken als UKGers op een zeer geslaagde dag terug, uiteraard op de eerste plaats door de perfecte organisatie van het Klokkenluiders Gilde Breda! Welke plaats de dertiende editie in 2020 gaat organiseren is nog niet bekend, maar ik ga daar binnenkort de nodige stappen voor zetten. 

Adri Onnekink 

 
   
Utrechts Klokkenluiders Gilde contact | email | 06 129 29 894