Soest en ommelanden

Jaren geleden is het plan opgevat om af en toe bijzondere kerken in de buurt van Utrecht te bezoeken. Na Westbroek, Maarssen, Breukelen, Jutphaas en Vianen was nu de Oude Kerk in Soest onze bestemming. Zesentwintig UKG'ers waren op 1 juni present om deze prachtige kerk te bezichtigen.

Na een hartelijke ontvangst  door vrijwilliger en gids Frans Hoogeweg werd de kerk uitgebreid bekeken met speciale aandacht voor de aanwezige rouwborden en het pas gerestaureerde Van Gruisen-Van Oeckelen orgel. Dit orgel uit 1811 kwam uit de Doopsgezinde kerk in Harlingen en werd in 2017 in de Oude Kerk geplaatst.  

Na de koffie en thee, verzorgd door kerkbeheerster Gerda Vugts werd de toren beklommen en genoten de bezoekers van het prachtige uitzicht over de Soester ommelanden. De skyline van Utrecht en onze Domtoren waren goed te zien.

Op de klokkenzolder werden de twee klokken bezocht. De grote klok is gegoten door Willem van Wou in 1506 en heeft de naam Jezus Maria Johannes Baptiste. De (iets) kleinere klok uit 1950, is genoemd naar Koningin Wilhelmina en werd gegoten door Petit en Fritsen in Aarle Rixtel.

In de dakruiter hangt een klokje uit 1567 met als enig opschrift “Soli Deo Gloria” en werd vroeger gebruikt als Angelusklok, en tegenwoordig bij het Onze Vader tijdens de diensten. Alle drie de klokken worden vanaf de begane grond met de hand geluid, wat wij als luiders uiteraard niet aan ons voorbij lieten gaan.

Wij kijken terug op een zeer geslaagde middag.

Een volgend bezoek aan een kerk in de regio, voor voorjaar 2020, staat alweer in de steigers, maar daar krijgt u vroegtijdig bericht van!

Adri Onnekink

 

 

 

 
   
Utrechts Klokkenluiders Gilde contact | email | 06 129 29 894