Ons gilde jubileert

Het Utrechts Klokkenluiders Gilde (UKG) werd op Kerstavond 1979 opgericht in de Michaelskapel van de Domtoren. In die tijd waren de klokken van de Dom alleen op hoogtijdagen te horen, met behulp van een groep luiders die telkens op uitnodiging werd samengesteld.

De doelstelling van het Gilde is om klokken handmatig te luiden, op deskundige wijze en binnen het verband van een gilde.
Met 32 luidklokken, waarvan een groot deel ouder is dan 400 jaar, verzorgt het gilde jaarlijks meer dan 1000 luidingen in de stad Utrecht. Inmiddels telt het Gilde 900 leden waarvan er 80 actief als luider zijn.
Theo Poort, voorzitter van het UKG, zegt hierover: “Wij zijn bijzonder trots dat het UKG in veertig jaar is uitgegroeid tot een volwaardig Gilde dat haar plaats in de stad Utrecht heeft kunnen bevestigen. Het Gilde is een bloeiende vereniging met leden uit alle hoeken van de samenleving die zich inzetten voor behoud en gebruik van dit culturele erfgoed.”

Jubileumjaar
Vanaf de Kerstdagen zal een jaar lang aandacht worden besteed aan dit jubileum. Voor allerlei groepen, jong en oud, worden tijdens het jubileumjaar klokkenactiviteiten georganiseerd. Er is een ambassadeur benoemd die dit jaar zelf ook 40 jaar wordt. Hij zal de UKG-activiteiten promoten. Rond de luidingen worden er gasten ontvangen op de Domtoren. In 2020 zullen dat vooral mensen zijn die dan 40 jaar worden. Er komt een klokkenwandeling langs de mooiste luisterplekken voor mensen met een visuele beperking. Voor kinderen worden er spannende verhalen verteld op de luidzolder. Er is een dvd in de maak over de twee jeugdklokken die vorige jaar zijn gegoten en opgehangen in de Buurtoren en er komt een luidsimulator van de Buurklokken zodat iedereen zelf op de computer de klokken virtueel kan bespelen. Voor data van de activiteiten wordt verwezen naar website en sociale media.

U kunt hier dit bericht downloaden

 

De foto op deze pagina is van Desiree Meulemans

 

 

 
   
Utrechts Klokkenluiders Gilde contact | email | 06 129 29 894