inleiding

inleiding | lijst | toelichting | bronnen

In de Domtoren (in de Bisschopskamer) bevindt zich een verzameling afgietsels in gips, van luidklokken die in WOII gevorderd waren door de Duitsers.

De klokken werden verzameld in Spijk en van de kunsthistorisch waardevolle klokken werden door de heren W. Stooker (opzichter der Gemeentewerken) en Dr. W. van der Elst (provinciale deskundige voor de klokken) gipsafdrukken gemaakt van de randschriften en decoraties.

Gelukkig zijn de meeste klokken weer teruggekomen.

De afgietsels (91 stuks) zijn in 2015 door Elisabeth Groeneveld (één van de luiders) in kaart gebracht: plaatsnaam, naam van de toren, naam van de klok en gegevens die op de achterzijde zijn aangebracht. Bovendien is van alle stukken de voorzijde gefotografeerd, zodat geïnteresseerden een goed beeld krijgen van de teksten en versieringen.

Na de inventarisatie is de Bisschopskamer opnieuw ingericht en zijn de afgietsels geplaatst in lades en dozen. De Bisschopskamer is alleen toegankelijk met toestemming van Rondom.

Met deze publicatie wordt verslag gelegd van de werkzaamheden.

 Inhoud van de beschrijving van dit project:

Gipsafgietsels in de Bisschopskamer (Domtoren) - lijst en beschrijvingen van de afgietsels, met foto's (doorklikken op de plaatsnaam).

Bronnen 

Toelichting

gepubliceerd/gewijzigd 7 januari 2015 (server-tijd: 0,1254 s)

 
   
Utrechts Klokkenluiders Gilde contact | email | 06 129 29 894